• Reklama

Camp America + stopem po USA

Wszelkiego rodzaju podróże po świecie.

Camp America + stopem po USA

Postprzez Amber » sobota, 4 grudnia 2010, 12:01

Czy ktoś z tego forum zastanawiał się nad tą formą wakacji? Ja poznałam Camp America dzięki stoisku promocyjnemu na mojej uczelni - wcześniej uważałam to za mało pewne i raczej nie warte skorzystania, ale po kilku rozmowach z dziewczyną, która była na tym dwa razy, doszłam do wniosku, że może być to naprawdę ciekawa forma na spędzenie niezapomnianych wakacji. Jedynymi minusami, jak dla mnie, jest to, że program zajmuje calutkie wakacje letnie i trzeba w związku z tym przełożyć sesję, ew. zaliczyć wszystko wcześniej, i że trzeba najpierw wydać te około 2000-3000 tys zł na opłaty, wizę i wymianę waluty, tak na wszelki wypadek. I oczywiście minusem jest też to, że raczej będzie się samemu ze swoich znajomych przez te 2,5 miesiąca w trakcie pracy.
Natomiast z plusów:
- szybkie i łatwe otrzymanie wizy
- zakwaterowanie i wyżywienie w trakcie pracy
- szlifowanie/nauka języka - styczność z nim przez cały czas
- +/- miesiąc na podróże we własnym zakresie
- zarobki od 900 do 1400 dolarów za program + ew. stawka 200-300 dolarów za tydzień dodatkowej pracy na campie.
- wymiana multikulturowa, na campy jeżdżą ludzie z całego świata
- świetny punkt w CV
- jeśli trafi się na dobry camp, można korzystać ze wszystkich wygód, programów dla gości, np. wspinaczka, paintball, surfing i inne.

Jestem już w trakcie zapisywania się do Camp America i do końca przyszłego tygodnia chciałabym przelać pierwszą część wpłaty i umówić się na spotkanie z konsultantem. Ktoś jeszcze jest zainteresowany? ;) Fajnie by było umówić się z Wami po pracy na wspólne zwiedzanie USA (a może ktoś pokusi się ze mną na Peru, jeśli będzie można się tam tanio dostać?).

Pozdrawiam,
Amber ;)
Ostatnio edytowano sobota, 4 grudnia 2010, 16:02 przez Amber, łącznie edytowano 1 raz
"Wszak istnieje coś takiego jak zarażenie podróżą i jest to rodzaj choroby w gruncie rzeczy nieuleczalnej."

- ale na autostradzie przecież nie można się zatrzymywać. Co ty tam robisz?
- stopuję na Gandalfa.

www.amber.autostopik.pl
Amber

Nr gadu-gadu: 2723111

Reklama

Re: Camp America + stopem po USA

Postprzez xz2580 » sobota, 4 grudnia 2010, 13:55

Amber napisał(a):9000 do 14000 dolarów za program

hehehe, za taka kase to nic tylko jechac ;)
korzonek
xz2580

Nr gadu-gadu: 0

Postprzez Amber » sobota, 4 grudnia 2010, 16:02

Właśnie się zorientowałam, myślałam o złotówkach czy o Bóg wie czym i mi się zera kopnęły, już poprawione :P
Tu podaję stronę z "kieszonkowym", jakie przysługuje uczestnikom: http://www.campamerica.pl/article,19,kieszonkowe
"Wszak istnieje coś takiego jak zarażenie podróżą i jest to rodzaj choroby w gruncie rzeczy nieuleczalnej."

- stopuję na Gandalfa.

www.amber.autostopik.pl
Amber

Postprzez Raziel89 » sobota, 4 grudnia 2010, 16:40

Czyli są 3 opcje tak w sumie, każda zaczyna się od "Wydajesz 2-3 tys zł na opłaty i zarabiasz tam w 2 miesiące 1000$ - czyli ok 3 k zł i:
- albo sie wraca do domu wychodząc mniej więcej na zero
- albo sie pracuje dalej za większą stawkę
- albo się zwiedza za zarobione pieniądze i wraca do domu - czyli wychodzi że za 3miesięczne wakacje płaci się ok 3 tys zł.

Jakby nie było - opłaca się :D

Tanie loty do Peru... - tak patrzyłem na szybko i nic nie znalazłem, na pewno "trochę" będzie taki lot w obie strony kosztować.

Świetne jest to że mieszka się w New Jersey z tego co doczytałem. A co jest w New Jersey :>? Jeden z najszybszych rollercoasterów świata Kingda-Ka - czyli śmiganie 206 km'h :D :D :D - hell yeah! (wstęp chyba 60$)

Ale jak to jest tak w ogóle: ktokolwiek się zgłosi jest pewne że dostanie tam pracę? Czy z listy zgłoszonych będą sobie wybierać, bo chętnych na coś takiego na pewno jest wielu.
I czy jeśli będzie pare osób z Polski dajmy na to, to każdy zostanie wysłany na inny obóz w inne miejsce?
Nie myśl o tym co robisz - rób to o czym myślisz!

www.kamil.autostopik.pl
Raziel89

Nr gadu-gadu: 8680872

Postprzez Amber » sobota, 4 grudnia 2010, 18:50

Nie wiem gdzie wyczytałeś, że się mieszka w New Jersey, ale to nie jest prawda :P campy (a są ich setki lub nawet tysiące) są rozproszone po całym USA.
Wysyłając swoje zgłoszenie, widniejesz w bazie uczestników z całego świata, którą przeglądają pracodawcy i sami sobie dobierają pracowników. Więc nigdy nie wiadomo gdzie wylądujesz. Na pewno nie każdy się dostanie... zawsze jest o wiele więcej chętnych, ale słyszałam, że do połowy grudnia ma się pewność niemal w 100%, że się zakwalifikuje.
Organizatorzy piszą, że niechętnie się patrzy na tzw. podwójne zgłoszenia, czyli na sytuację, w której się zaznacza, że chce być się z kimś na campie i razem pracować - czy to rodzina, chłopak/dziewczyna, czy przyjaciele. Procedura jest wtedy bardziej skomplikowana, chociaż i to czasami się udaje. Szanse jednak wtedy trochę maleją...
Natomiast czytałam o dwóch przypadkach, gdzie na jednym dużym campie z obsługi było około 100 osób z CA, w tym 12 Polaków :D

A i jasne, że się opłaca, bo wtedy cały wylot, 3 miesiące wakacji i niezapomniane wrażenia + kurs angielskiego praktycznego :P ma się za darmo, jeśli wychodzi się na czysto.

- stopuję na Gandalfa.

www.amber.autostopik.pl
Amber

Postprzez Raziel89 » sobota, 4 grudnia 2010, 20:11

Źle zrozumiałem to co tam napisali :P
Jest tam o New Jersey, ale to ewentualny 1 nocleg w hotelu a potem transport do miejsca pracy.

Ja chyba jednak odpadam... tak przemyślałem to i niby bardzo chcę, ale jednak nie. Sesji na pewno tak szybko nie zaliczę, nie na moim cudnym wydziale... - to w sumie główny powód ;p Już jestem po jednej dziekance, drugi raz nie mam zamiaru iść :) i pierw może zwiedzę całą Europę*, a potem za inne kontynenty się będę brał xD. Może za rok...

www.kamil.autostopik.pl
Raziel89

Nr gadu-gadu: 8680872

Postprzez AnizZ » niedziela, 5 grudnia 2010, 15:29

Raziel89 napisał(a): A co jest w New Jersey :>? Jeden z najszybszych rollercoasterów świata Kingda-Ka - czyli śmiganie 206 km'h :D :D :D - hell yeah! (wstęp chyba 60$)

Polecam! Wrażenia niesamowite :P
AnizZ
Moderator

Postprzez miss_frisky » niedziela, 5 grudnia 2010, 18:32

świetna sprawa... już się podjarałam :D
kurcze szkoda tylko że trzeba być dyspozycyjnym od 25 maja.. to moze byc problem..
amber - pewnie będziesz w Barcelonie? bo chciałabym pogadać tak face to face bo mam sporo pytań :) a ja w tym czasie zrobie wywiad środowiskowy wśród moich znajomych (wiem ze kumpela z chlopakiem byla w te wakacje) i od nich dowiem się jak to naprawdę wyglądało :)
"Love the life you live, live the life you love" - Bob Marley
miss_frisky

Postprzez Amber » niedziela, 5 grudnia 2010, 18:39

Nie prawda, można wyjechać do połowy czerwca :) ale im wcześniej, tym lepiej
I niestety nie będzie mnie z Wami w Barcelonie... Ale może pojawisz się w piątek u mintaia? O, to wypytaj ich! I jak to załatwiali w parze :)

- stopuję na Gandalfa.

www.amber.autostopik.pl
Amber

Postprzez miss_frisky » niedziela, 5 grudnia 2010, 19:53

no uprzedzają że należy być dyspozycyjnym od 25 maja do 25 czerwca, bo w tym czasie planują wyloty... a wiesz, zawsze zakładam tą skrają wersję, żeby później nie być zaskoczonym.
ale spoko, pożyjemy, zobaczymy, ja muszę to wszystko jeszcze skrupulatnie sobie zaplanować, obliczyć i przeanalizować :) tym bardziej ze planuję studia magisterskie w innym mieście (wrocław, katowice albo krakow) i może być problem z zaświadczeniem o przynależności do grona studenckiego i procesy rekrutacyjne mogą się przedłużyć... no i masę tego typu wątpliwości.. :)

No to oczywista oczywistość że będę na integrejszyn u mintaia :) Z kontekstu wynika że Ty również? :) no to sobie porozmawiamy :)

ok marylkę od jutra na uczelni będę męczyć :) tylko nie rozumiem tego Twojego zapytania? to jest jakiś większy problem w przypadku wyjazdu pary albo dwóch osób? bo przeciez z tego co czytałam to przyjmują duże ilości osób do jednego ośrodka, więc nie wiem czy to taki wielki problem? no ale spoko, wypytam wypytam :)
"Love the life you live, live the life you love" - Bob Marley
miss_frisky

Następna strona

Powrót do Za granicę