• Reklama

pierwszy Eurotrip

pierwszy Eurotrip

Postprzez sepulos » czwartek, 8 grudnia 2011, 21:04

Witam, jest to mój pierwszy post więc od razu się przedstawię, a więc mam na imię Damian, stopem jeżdżę raczej krótkie dystanse (powyżej 60), jestem z warmi i mazur to tyle. :D

Wraz z kolegą planujemy wypad w Europę 8-) , chcemy objechać w około miesiąc, (zawsze zostaje jeszcze drugi miesiąc jak się spodoba czyt. sierpień) chcemy wyruszyć od razu po zakończeniu roku szkolnego, wiem że jeszcze sporo czasu lecz nurtuje mnie pare pytań:

1) czy na pierwszą wyprawę lepiej jechać w dwójkę (ja i kolega) czy 2 grupy po 2 osoby tzn kolega z dziewczyną i ja z dziewczyną ;) (jeżeli druga opcja jak z komunikacją)
2)Jakie miejsca polecacie w Europie (mi bardziej zależy na pięknych krajobrazach lecz ciekawe miasta też z chęcią zwiedzę)
3)Jak z zarabianiem pieniędzy, (planujemy wziąć ze sobą po ok 100 euro na czarną godzinę schowane w razie braku środków na jedzenie/ewentualny powrót) ja należę do grupy fireshow i planuję wziąć swoj sprzęt ze sobą (poi ze wstążkami, świecące ledy i ogniowe) czy może mi coś grozić za kręcenie w jakimśmieście na rynku w celu zarobkowym ? Kolega planuje wziąć djembę żeby przygrywać ew po prostu żeby się nei nudziło, i co sądzicie o pokazach fireshow :twisted: :twisted:
4)Czy możecie powiedzieć gdzie nocować (oczywiście bierzemy namiot) lecz chodzi mi o miasta, czy można rozbić się gdzieś w parku, (czytałem na forum i jedni pisali że tak, a drudzy że mogą być problemy z policją chyba szczególnie z karabinieri) :?
5)Jak z CS i tego typu portalami, zakłądając tam konto będę miał czyste (żadnych komentarzy a pro po mnie) czy ludzie ufają takim osobom ? :(
6)Planujemy pisać sms lub aktualizować wpisy (gdzie jesteśmy i dokąd zmierzamy) np na FB codziennie lub co 2 dni, głównie chodzi o to żeby rodzina się nie martwiła i w razie gdybyśmy się nie odzywali zawiadomili policję co polecacie zeby było "po kosztach" (myślałem o wifi ;) )
7)Mamy mniej więcej zaplanowaną mapę, lecz zaktualizujemy ją o wasze ciekawe miejsca oto ona : http://tnij.org/ojwq chodzi nam o zostanie w danym miejscu z dzień/dwa czy damy radę to zrobić w około miesiąc (jak na pierwszy taki trip) tutaj lista miejsc które chcemy odwiedzić :
Paryż
wiadukt Millau
Alpy
Rzym lub Milan
Amsterdam
Reggio Emilia
Barca
Marsylia
Wiedeń

Dziękuję za odpowiedzi oraz sugestie,
pozdrawiam Damian. :mrgreen:
sepulos

Reklama

Re: pierwszy Eurotrip

Postprzez The_natural » czwartek, 8 grudnia 2011, 21:55

1) proponowalbym raczej 2 grupy po 2 osoby, mix pary, duzo latwiej. A komunikacje z parnterka ci chodzi(bardzo trudna) czy z druga para? :D smsy stykna, przeciez nie wiadomo jak czesto bedziecie do siebie pisali, skoro bedizecie sie widziec are razy dziennie:)
2) Paryż, Barcelona, Monaco, Rzym widze ambitnie, makarony smierdza i nie biora chetnie, prawie w ogole i nie kumaja w zadnym innym jezyku niz ich.
3) Da sie cos zaspiewac, przedstawic itd. od wyobrazni i odwagi wiele zalezy:P no i od glosu jak spiewac bedziesz:D na 2 miesiace 250 euro to min, na miesiac 100 euro na mocnym tnieicu kosztow styknie, ale bedziesz zyl o chlebie i wodzie, fireshow gitara:)
4) Paryz nie nocowac kolo wiezy Eifla obok muzeum:) jak namiot w paryzu to ambasada USA, ale lepiej znalezc cos pod dachem, duzo niggerow chetnych na twoje rzecyz tam jest. W parkach w innymch miastach na luzie, tylko gdzies schowany a nie na widoku.
5) Nie sadze zeby ktos przyjal jak CS masz czyste.
6) Polecam telefon z wifi lub nawet lapka, potem MCD albo KFC i styka:)
Łyżka nie istnieje
The_natural

Nr gadu-gadu: 7003013

Postprzez Martyna__ » czwartek, 8 grudnia 2011, 22:13

Co do CS myślę, że jeśli masz już to czyste konto to powinieneś zamieścić dużo informacji o sobie na profilu, zdjęcia itp Takim osobom bardziej się ufa i trochę zwiększysz szanse :)
,,Świat to księga. Kto nie podróżuje czyta tylko jedną jej stronę"
Martyna__

Nr gadu-gadu: 1008839

Postprzez jarzabek89 » piątek, 9 grudnia 2011, 00:10

Wiadukt Millau genialna opcja :) Można pod tym wiaduktem rozbić namiot i podziwiać widoki :)
Co do CSa- ciężko będziesz miał, ale może się uda. Ja tam nocuje wszystkich jeśli mogę (oprócz niemców- w Wolnym Mieście Gdańsk nie lubimy obcych )
Jak Denaturat napisał lepiej jechać w parze mieszanej :) W takim Mediolanie z Drzewem dwa dni staliśmy i nic nie złapaliśmy, ale mimo wszystko śmiesznie było :D
Let's go SOPOT let's go!!! :)

http://picasaweb.google.pl/jarzabek89
jarzabek89

Nr gadu-gadu: 4830488

Postprzez sepulos » piątek, 9 grudnia 2011, 00:35

Właśnie pod tym wiaduktem mamy zamiar rozbić namiot, takie widoki że aż szkoda ominąć. :D :D Macie może do polecenia jakieś ciekawe miejsca ? i co z 7 pytaniem, damy radę jak na pierwszy raz czy może być ciężko ?

Komunkacja chodziło mi głównie np gdzie śpimy (tzn to można ustalić rano) ale np gdzie druga grupa jest bo jak wiadomo stacji na autostradach jest mnóstwo. (Bo z towarzyszką zawsze idzie się dogadać, zawsze można kupić lepsze wino (nawet poświęcając kasę na swoją kolację ;) ) i będzie spała spokojnie :lol: :lol: (ew. przeprosić, to zawsze działa nawet jak nie wiadomo o co chodzi) :D

A może ktoś z Was też wybiera sięw lipcu na Europę, można razem jechać ew. gdzieś się spotkać.

Pozdrawiam, Damian.
sepulos

Postprzez jarzabek89 » piątek, 9 grudnia 2011, 00:51

W miesiąc jest to jak najbardziej możliwe. Rok temu jechaliśmy podobną trasę(nie zajeżdżaliśmy tylko do Rzymu i do Amsterdamu) i niecały miesiąc nam to zajęło. Więc czasowo wykonalne.

Poczytajcie sobie na forum o Graz (w temacie miejsca która należy unikać, czy coś w tym stylu) Tylko żeby Was to nie odstraszyło, my zwyczajnie w Świecie pecha mieliśmy :)

My jechaliśmy troszkę większą grupką(ruszało 16osób), część po drodze wyginęła ale generalnie umawialiśmy się już na miejscu. Część szybciej dojechała z punktu A do punktu C, część utknęła w punkcie B i patrząc od strony logistycznej nie zawsze kimaliśmy wszyscy razem. Na odcinku AC każda para radziła sobie sama. Przy dwóch parach możecie i po drodze się umawiać na tej i tej stacji przy tej autostradzie na tym kilometrze.
Let's go SOPOT let's go!!! :)

http://picasaweb.google.pl/jarzabek89
jarzabek89

Nr gadu-gadu: 4830488

Postprzez sepulos » piątek, 9 grudnia 2011, 01:17

A co polecacie (miejsca), czy ktoś się wybiera w lipcu na Europę? :) :)

Chyba najważniejsze co TRZEBA mieć ze sobą, tak wiem o takich podstawach jak ubezpieczenie,dokumenty,kasa namioty, śpiwory, karimaty czy coś przeciw deszczowego,kartki i markery, chodzi mi bardziej o coś takiego o czym rzadko się pisze, a co przydaje się (z doświadczenia).

I jeszcze jedno jak na razie, czy jest możliwość (bo nie ukrywam jestem z rocznika 94 i osiemnastkę mam dopiero w lutym) żeby zabrać towarzyszkę która ma 17 lat, czy może być tak zyczliwa policja że zadzwoni do rodziców po "odbiór osobisty zguby" (oczywiście rodzice wiedzą), a może wystarczy notarialne lub zwykłe podpisanie papierka, że biorę pełną odpowiedzialność i opiekę za tą i tą osobę w ten i ten dzień i podpis notariusza, rodzica i mój ?

Pozdrawiam, Damian.
sepulos

Postprzez The_natural » piątek, 9 grudnia 2011, 01:31

wiele bylo w temacie nieletnich za granica i jest to bardzo niezalecane :) w niemczech kontrole przechodzic bedziecie mnostwo razy bo tam policja sprawdza wszystko i zawsze.
Łyżka nie istnieje
The_natural

Nr gadu-gadu: 7003013

Postprzez sepulos » piątek, 9 grudnia 2011, 01:48

Dzięki wielkie, o takie info mi chodziło, bo po co popsuć sobie wakacje poprzez pobyt na komisariacie :)

Pozdrawiam, Damian.
sepulos

Postprzez Ornitolog » piątek, 9 grudnia 2011, 14:17

Jeżeli dziewczyna jest nieletnia, to jak zatrzyma Was policja, to może dojść do sytuacji, że rodzice będą musieli ją odebrać z komisariatu.
Ornitolog

Nr gadu-gadu: 609307

Następna strona

Powrót do Wyjazdy