• Reklama

Kurs prawka w Indiach

Wszelkiego rodzaju podróże po świecie.

Kurs prawka w Indiach

Postprzez hlehle » poniedziałek, 26 września 2011, 22:04

WIec chce sie przejechac do Indii i wykruszyl mi sie kumpel. Wlasciwie nie tylko do Indii, bo dalej na wschod tez moze byc. Plan mam taki chce zrobic prawko w indiach na motocykl i poplywac na katesurffingu lub czymkolwiek innym. Moze byc tez slynny splyw na dentkach w Tajlandii. A zapomnialem trzeba bedzie jeszcze podplynac pod pewne skaly i cos zrobic najlepiej Os'em. Plan jest na druga czesc pazdziernika lub ostatecznie listopad, na okolo dwa miesiace. Oczywiscie z mega wypasionym budzetem. I jesli nikt sie nie ogarnie bede smigal sam. ALe jesli ktos ma ochote zrobic prawko w indiach za 30 zl to witam.
hlehle

Reklama

Re: Kurs prawka w Indiach

Postprzez mintai » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 13:54

Dasz radę coś więcej o załatwianiu tego prawka napisać? Jest to później uznawane w PL?
mintai

Nr gadu-gadu: 0

Postprzez Edison » wtorek, 17 kwietnia 2012, 00:12

Z tego co wiem to wystarczy teoretyczny egzamin zdać w PL aby zachować ważność u nas. Tak robił mój jeden znajomy Hindus z którym mieszkałem w Polsce z indyjskim prawkiem,
a co jesteś zainteresowany?
Edison

Postprzez Rafał93 » środa, 18 kwietnia 2012, 18:41

Co znalazłem w sieci:
"Indyjskie prawo jazdy można zamienić na polskie, po zapłaceniu opłat skarbowych w Polsce, oraz zdania egzaminu teoretycznego! Mając residential permit, a można wystąpić o Learner’s Driving Licence (różne opłaty 200 rs). Musisz mieć a) list od uczelni/pracodawcy, czym się zajmujesz w Indiach, b) kopię paszportu i wizy, c) kopię residential permit, d) 2 zdjęcia, e) wypełnione wnioski kupione na miejscu (i zrobione tam „badanie lekarskie za 110 rs”).
Urzędy załatwiają tego typu sprawy między 8:30 a 13:30 i procedura zajmuje przynajmniej 2 godziny, trzeba odwiedzić 6 okienek. Po otrzymaniu prawa jazdy możesz umówić się na egzamin (trzeba mieć motor), a na egzaminie dać łapówkę (bez łapówki nie zdasz). Cała procedura zajmuje 3-4 miesiące. W przypadku prawa jazdy na samochód, trzeba mieć wyjeżdżone 7,5 godziny jazd. Uwaga: bardzo wiele osób jeździ z zupełnie fałszywym prawem jazdy, za około 500 rs. Aktualnie w całych Indiach wprowadzane są nowe prawa jazdy, z czipami."
źródło: http://www.koniecswiata.net/azja/indie/ ... -po-kraju/
Jeśli nie pójdę na studia (lub z nich zrezygnuję) to możliwe, że pojadę/polecę :)
Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp :D
Rafał93

Powrót do Za granicę