• Reklama

Camp America + trip po USA 2012

Wszelkiego rodzaju podróże po świecie.

Camp America + trip po USA 2012

Postprzez mmicalt » niedziela, 23 października 2011, 09:49

Witam :)
Szukam kompana, który podobnie jak ja marzy swój American Dream. Nie wykluczam jazdy stopem, dlatego najlepiej, żeby kompan był płci żeńskiej, bo dwóch facetów ma raczej małą szansę na podwózkę. Ewentualnie, jeśli znalazłoby się więcej chętnych (3-4 osoby) moglibyśmy wynająć wspólnie jakiś samochód i nim objechać kawałek wielkiego świata. To są jednak kwestie do dogadania ;)
Pyzdry
mmicalt

Nr gadu-gadu: 2905175

Reklama

Re: Camp America + trip po USA 2012

Postprzez agatas » niedziela, 23 października 2011, 10:52

Ja mam tyle planów na te wakacje ze tak naprawdę przydało by mi się pół roku a nie 3 miesiące :/ Jednym z nich jest żeby pojechać na campa, tylko ze ja myslalam o Alasce.
Życie jest jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiesz, którą wyjmiesz:)

http://www.facebook.com/profile.php?id=1177836638
agatas

Nr gadu-gadu: 7425818

Postprzez sidu » niedziela, 23 października 2011, 12:31

W sporej części stanów autostop jest całkowicie zakazany. Samochód można wynająć za kilkadziesiąt dolarów dziennie, a za benzynę zapłacisz jak za wodę.

Co nie zmienia faktu, że stopem podróżuje się najciekawiej =)
W życiu piękne są tylko mile (ew. km;)
sidu

Nr gadu-gadu: 9309062

Postprzez Ornitolog » wtorek, 25 października 2011, 00:15

Niedawno zapisałem się na Work and Travel, w czerwcu lecę na 3 miesiące na Alaske, do Ekuk. Następnie planuje jakieś 2 tygodnie w Californi, tam chce wynająć samochód i objechać okolice, zachaczając o Las Vegas i Grand Canyon. Jak ktoś chętny, to możemy sie zgadać i razem pozwiedzać. ;)
Ornitolog

Nr gadu-gadu: 609307

Postprzez Kornik » poniedziałek, 31 października 2011, 20:05

Hej! Lada dzień mam zamiar zapisać się do programu CA i również marzy mi się mój American Dream ze stopem w roli głownej juz po campie także, bądźmy w kontakcie i ogarnijmy dalsze kwestie razem! ;) W sensie, ze ja się na to piszę na dzień dzisiejszy na 99% (a reszta zależy od tego czy mnie zechcą w usa) :D

a odnosnie stopa i stanów w których jest on zabroniony - można gdzieś znaleźć jakąś "rozpiskę" czy trzeba przeglądać osobno prawo dla każdego stanu? :D
Kornik

Nr gadu-gadu: 0

Postprzez mmicalt » środa, 2 listopada 2011, 17:46

Myślę, że to jest dobry pomysł, żebyśmy się dogadali jeszcze przed wylotem do Stanów. W sumie prawdopodobnie będziemy kończyć pracę na kampie w podobnym terminie i choćbyśmy pracowali w placówkach odległych od siebie możemy po prostu ustalić datę i miejsce spotkania i wtedy wyruszyć większą paczką. Wiadomo, że zawsze lepiej mieć kompana na taką wycieczkę.
Myślałem nad wykupieniem biletu 30-dniowego na greyhoundy. To chyba najlepsza opcja, jeśli chcielibyśmy zwiedzić większy kawałek kraju. Co do autostopu to jest to w USA sztuka wymierająca. Niemniej chciałbym chociaż raz (symbolicznie ;p) spróbować złapać okazję. Co z tego wyjdzie - zobaczymy.

Na stronie http://www.globtroter.pl/artykuly/981,u ... k,usa.html znalazłem coś takiego:

"Autostop – istnieje taka forma podróżowania, ale wymaga cierpliwości. Nam udawało się dziennie pokonywać jedynie 100 mil. Amerykanie boją się obcych osób we własnych samochodach. Formalnie rzecz biorąc autostop jest zabroniony w większości stanów, a w praktyce wygląda to tak, że policja nie pozwoli wam łapać okazji na autostradzie. Najlepiej łapać okazję przed bramkami wjazdowymi na autostradę."
Więc nie liczyłbym na to, że stopem objedziemy całą Amerykę. Raczej traktowałbym to jako urozmaicenie podróży ;)
mmicalt

Nr gadu-gadu: 2905175

Postprzez Kornik » sobota, 5 listopada 2011, 19:24

Myślę, że również dobrą opcja jest zgadać się gdy już wszystko będziemy wiedzieli, ustalic jakis punkt zborny w USA, wynająć w 4 osoby samochód i w ten sposób zwiedzić niezły kawałek stanów - skoro benzyna tania, koszt samochodu do podziału a i jako sypialnia może on robić :D
Kornik

Nr gadu-gadu: 0

Postprzez Ornitolog » niedziela, 6 listopada 2011, 01:07

Jako, że będę miał tylko jakieś 2 tygodnie na zwiedzanie USA, chce skupić się na Californi i Nevadzie. Polecieć z Anchorage do Las Vegas, tam wynająć samochód, skoczyć się do Grand Canyon, potem LA i okoliczne miejsca aż do San Diego, ewentualnie jeszcze San Francisco ale to raczej czasu nie starczy. Powrót do LA i stamtąd samolotem do domu. Ktoś byłby chętny na coś takiego? Prawdopodobnie zwiedzanie zacznę jakoś w połowie września, może troche wcześniej.
Ornitolog

Postprzez toudi696 » piątek, 25 listopada 2011, 22:11

Bardzo chętnie pojade, pytanie kiedy? i co z visą?
Śpiewam i tańczę i jem pomarańcze :D
toudi696

Postprzez Ornitolog » niedziela, 27 listopada 2011, 13:49

Musisz iść do biura, które organizuje wyjazdy Work and Travel lub Camp America (one troche się różnią, na WaT są lepsze zarobki z tego co patrzyłem) i oni wszystkim się zajmują. Sprawy wizowe, także oni załatwiają, Ty musisz tylko jechać na umówione spotkanie do ambasady. Wyjazdy są zazwyczaj od połowy, do końca czerwca ale to już zależy od pracodawcy. Najlepiej jakbyś w internecie poszukał biur w Twojej okolicy i jak najszybciej się zgłosił, może załapiesz się jeszcze na jakąś zniżke. Jak zapisywałem się pierwszego dnia kiedy zaczęły się zapisy, to zaoszczędziłem około 300zł za opłate rekrutacyjną.
Ornitolog

Następna strona

Powrót do Za granicę