• Reklama

Camp America + trip po USA 2012

Wszelkiego rodzaju podróże po świecie.

Re: Camp America + trip po USA 2012

Postprzez niewidzialnezuo » czwartek, 8 grudnia 2011, 19:50

Byłem w te wakacje z Camp America, pracowałem w Michigan a później zacząłem zwiedzanie: Pittsburgh - Waszyngotn DC - Smoky Mountains NP - Wielki Kanion - San Francisco - Seattle - Nowy Jork - Boston - Filadelfia - Providence i powrót do Polski. Razem było ok. 6 tygodni.

Jeżeli chodzi o transport, bo to największa bolączka - autostopem jechałem raz z Flagstaff (koło Wielkiego Kanionu) do Los Angeles. Łapałem na truckstopie, ale musiałem tam spędzić noc, bo każdy kierowca odpowiadał "sorry, no-riding policy". Jeden dał mi nawet 5 dolców na autobus do miasta, żebym nie sterczał na truckstopie w nocy :P W końcu na drugi dzień podwiózł mnie Irańczyk co z załadowaną lawetą jechał do LA. Razem wyszło jakieś 500 mil. Ogólnie autostopować da się - gdybym miał więcej czasu to bym tylko tak jeździł. Ale jednak mając te kilka tygodni nie chciało mi się marnować czasu na sterczenie na truckstopach.

Na zachodnim wybrzeżu najlepiej jeździć Greyhoundami (monopolista, drogi i niepunktualny), ale alternatywy w zasadzie nie ma. Z kolei na zachodnim mamy świetną alternatywę - Megabus. Z Detroit do Knoxville, jakieś 1000 mil, przejechałem za 10,50 dol. Rezerwując wcześniej można wyhaczyć świetne okazje, bo na każdy przejazd (chyba na każdy) jest dostępna pula biletów za 1 dol. Teraz Megabus otworzył połączenia nawet na Florydę, więc można całe wybrzeże przejechać.

Jeżeli chodzi o noclegi to couchsurfing działa świetnie - nocowałem tylko w ten sposób (i jeszcze kilka nocek pod namiotem).

Za dwa lata tam wracam, tym razem na dłużej :D
Backpacking, autostop, podróże - zajrzyj na choosetravel.pl!
niewidzialnezuo

Nr gadu-gadu: 6466674

Reklama

Postprzez The_natural » czwartek, 8 grudnia 2011, 21:49

osobowych nie probowales lapac na stacjach? tylko trucki? Bo ja bym wolal jednak stopem objechac stany:P
Łyżka nie istnieje
The_natural

Nr gadu-gadu: 7003013

Postprzez niewidzialnezuo » sobota, 17 grudnia 2011, 16:45

Jeżeli chodzi o osobowego stopa to miałem takowe umówione przez couchsurfing: najpierw z Knoxville do Gatlinburga w Tennessee i potem z Chico do Seattle (tutaj ostatecznie nie zabrałem się, ale ta sama osoba mnie przenocowała potem w Seattle przez 3 noce bodajże ;) ). Ale tak łapać osobówki na stacji to nie próbowałem. Wolałem nie rzucać się w oczy obsłudze stacji, żeby nie zadzwonili po copsy, co podobno nie należy do rzadkości. Generalnie rozmawiałem z emerytowanym szeryfem z Knoxville i mówił, że dzisiaj autostop jest trudny, za to zachęcał to umawiania się na przejazdy przez couchsurfing. I polecił też nie korzystać z ofert rideshare'ów umieszczanych craiglist, bo podobno dużo freaków jeździ.

Jeżeli chodzi o oferty przejazdów na CS to na forach największych miast co raz na kilka dni jakaś długodystansowa oferta się pojawia np. Seattle-Chicago czy wspomniane Chico-Seattle. Z tym, że tutaj w grę wchodzi raczej zrzuta na benzynę.

Rozmawiałem też z HikeCrazym z couchsurfingu, gościu z San Francisco, co całe Stany zjeździł wzdłuż i wszerz w ten sposób i według niego nie ma problemu, ale też polecał łapanie na truckstopach.
Backpacking, autostop, podróże - zajrzyj na choosetravel.pl!
niewidzialnezuo

Nr gadu-gadu: 6466674

Postprzez The_natural » poniedziałek, 19 grudnia 2011, 17:51

fajnie, dzieki za info :) jakim suka trzeba byc zeby dzwonic po gliny ze autostopowicz na stacji^^
Łyżka nie istnieje
The_natural

Nr gadu-gadu: 7003013

Postprzez malinowa » środa, 1 lutego 2012, 23:14

Ornitolog napisał(a):Niedawno zapisałem się na Work and Travel, w czerwcu lecę na 3 miesiące na Alaske, do Ekuk. Następnie planuje jakieś 2 tygodnie w Californi, tam chce wynająć samochód i objechać okolice, zachaczając o Las Vegas i Grand Canyon. Jak ktoś chętny, to możemy sie zgadać i razem pozwiedzać. ;)

najprawdopodobniej w czerwcu tez jade na alaske i to co zarobie chcialam przeznaczyc na podroz po stanach wiec zawsze mozemy sie jakso zgadac.
malinowa

Poprzednia strona

Powrót do Za granicę