• Reklama

Wybór plecaka

Wybór plecaka

Postprzez Lukaszenko » wtorek, 16 listopada 2010, 00:48

Sylwester tuż tuż... a ja nadal nie mam plecaka :P domyślam się, że plecak turystyczny będzie niezbędny na taki wyjazd :) na inne z resztą też.
Może ktoś mi doradzić jaki wybrać? Jaką powinien mieć pojemność? Ogólnie na co zwrócić uwagę przy wyborze :) Fajnie by było jakby ktoś podał konkretne modele.. może linki z allegro lub sklepów internetowych :) Myślę, że mógłbym wydać około 200zł.. da się kupić coś sensownego za taką kwotę?
Lukaszenko

Nr gadu-gadu: 9437651

Reklama

Re: Wybór plecaka

Postprzez System » wtorek, 16 listopada 2010, 00:58

na takie wprawy warto kupic cos koło 60l-65l, zwróc uwagę, by miał kieszenie boczne [bardzo praktyczne] i miejsca do doczepianai różych rzeczy [paski, rzepy, czy poprstu jakies wypusty na zaczepy], i polecam taki który ma wbudowaną płachte przeciwdeszczową, ja o tym nie-pomyslałem kupujac plecak i miewam problemy nieraz w deszczu..^^
Za 20 lat bedziesz bardziej żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego co zrobiłeś.
Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślny wiatr.

Podróżuj. Śnij. Odkrywaj.!
~tel. 660 220 232
System
Administrator

Nr gadu-gadu: 6739984

Postprzez Marzena89 » wtorek, 16 listopada 2010, 01:02

Heh też by mi się przydał plecak wyjazdowy oglądałam w decathlonie, ale jakoś się nie mogę zdecydować.
Czy jako baba lepiej, żebym kupiła sobie babski, bo będzie lepiej wyważony czy coś? Czy to chłyt reklamowy.
Wielkość - duży i tu mam problem z określeniem jakiego mi trzeba. A cena w sumie to tak do 300-350zł byłabym w stanie dać byleby był wygodny.
Marzena89

Nr gadu-gadu: 2478126

Postprzez mintai » wtorek, 16 listopada 2010, 02:33

Ze swojego doświadczenia polecam polskie plecaki Wisport, najtańsze to one nie są ale jak znajdziesz na allegro czy gdzieś używaną np "Sierrę" z Cordury to myślę że można brać w ciemno. Po kilku latach mocnej tułaczki nie widać w ogóle śladów zużycia. Bardzo klasyczny plecak, żadnych zbędnych wystających na wszystkie strony elementów/systemów itp itd. Po prostu działa.

Wadą jest waga, ale to w tej klasie cenowej wszystkie plecaki ważą te 1,5kg - 2kg. A poza tym nie każdego tak obchodzi minimalizacja wagi bagażu na plecach... :D

Co do pokrowców, można zawsze dokupić http://www.wisport.com.pl/index.php/akc ... _na_plecak
mintai

Nr gadu-gadu: 0

Postprzez AnizZ » wtorek, 16 listopada 2010, 21:08

dodatkowo fajnie jak plecak ma 2 komory, łatwiej się dostać do wielu rzeczy ;p
i nie radzę raczej kupować bardzo tanich plecaków marketowych, szkoda kasy, bo to szmelc.
plecak zawsze się przyda i z takiej średniej półki cenowej, a dobrej firmy warto kupić
AnizZ
Moderator

Postprzez Kawa » wtorek, 16 listopada 2010, 23:16

i nie radzę raczej kupować bardzo tanich plecaków marketowych, szkoda kasy, bo to szmelc.

Zależy, mam jeden taki plecak z marketu z 5, 6 lat, uzywany praktycznie codziennie (edukacja ;-) ), do tego wyjazdy - obszedłem w nim pół Tatr i Beskidów, w lecie, w zimie, w kazdych warunkach i dalej służy dobrze ;-) Rozpruł się w jednym miejscu, muszę zszyć, ale to w sumie nie przeszkadza.
Inny plecak z marketu za to stracił (prawie ;-) ) trok po jedej wycieczce w Tatry, więc...
Różnie bywa.

Jeśli chodzi o pojemność to imo 60 litrów to absolutne maksimum, z większym tylko kłopoty (no chyba ze ktos faktycznie jedzie na miesiąc w dzicz i musi mieć namiot, śpiwór i wuchtę żarcia ze sobą, to rozumiem ;-) )

http://www.sfpl.pl/shop/view/Product/id ... &context=2

Np. takie coś, sam bym se kupił, ale mnie nie stać aktualnie ;-)
Te produkty z HiMountaina też róznie działają, ale w razie czego gwarancja jest. Wiadomo, że lepszym wyjściem byłby jakiś Deuter czy Berghaus, ale za taki 2x więcej...
http://www.polarsport.pl/product/368386 ... 040%2010SL
Kawa

Postprzez Caeli » środa, 17 listopada 2010, 01:13

Ja zawsze polecam firmę Deuter jeśli chodzi o plecaki. Drogie, ale zdecydowanie warto. Jak się dobrze poszuka na ebay'u to można z niemiec za 60% ceny wytargac. Bardzo dobre są też wspomniane już Wisport, Pajak, albo jak ktoś chce wydac mniej kasy to Wolfgang. HiMountain od biedy też nie są najgorsze (niektóre modele sa naprawdę dobre). Wystrzegac się za to marek takich jak Campus.
Z plecakami jest czasem tak, że na jednym leży dobrze, a na kimś innym niezbyt. Najlepiej pochodzic po sklepach i poprzymierzac (koniecznie z obciążeniem), a potem poszukac w internecie, może sie trafi taniej.

Wg mnie 40-50 litrów wystarcza w zupełności. Ja mam taki plecak: http://www.travel.cristobal.pl/product-pol-1601-Plecak-trekkingowy-Deuter-ACT-Lite-40-10.html (tylko trochę starszy model) i bez problemu się ze wszystkim mieszcze.

Marzena89 napisał(a):Czy jako baba lepiej, żebym kupiła sobie babski, bo będzie lepiej wyważony czy coś? Czy to chłyt reklamowy.
Rzecz gustu. Babskie mają szerszy pas biodrowy i zazwyczaj mają nieco mniejszą pojemnośc za tę samą cenę. No i super modne kolory ;). Najlepiej pójśc do sklepu i przymierzyc.
Caeli

Nr gadu-gadu: 8653656

Postprzez Lukaszenko » niedziela, 21 listopada 2010, 22:58

Dzięki za rady :) Przejdę się jutro do HiMountain i zobaczę czy mają coś ciekawego :)
Lukaszenko

Nr gadu-gadu: 9437651

Postprzez KoNrad » sobota, 26 lutego 2011, 15:19

Witam. Zastanawiam się nad kupnem plecaka. Co polecacie?

Co sądzicie o czymś takim
http://www.planetoutdoor.pl/znaleziony- ... p8467.html
lub
http://www.planetoutdoor.pl/znaleziony- ... p8645.html

Nie mam dużych wymagań tak więc nie potrzebuję plecaka firmy Deuter. Zresztą i tak mnie na ich sprzęt nie stać :)
"Nigdy nie odkładaj do jutra przyjemności, którą możesz mieć dzisiaj" - Aldous Huxley

"Umiera powoli, kto nie podróżuje, kto nie czyta książek, nie słucha muzyki, kto nie obserwuje, nie rozmawia z nieznajomymi...". - Pablo Neruda
KoNrad

Nr gadu-gadu: 4353807

Postprzez AnizZ » niedziela, 27 lutego 2011, 14:02

osobiście od dużych plecaków campusa trzymam się z daleka. w tej cenie i wielkości kupisz coś dużo lepszego jakościowo.
AnizZ
Moderator

Następna strona

Powrót do Sprzęt / Ekwipunek