• Reklama

Jak wydostać się z dużych miast :)

Porady, przestrogi dla autostopowiczów.

Jak wydostać się z dużych miast :)

Postprzez jarzabek89 » poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 15:58

A naszła mnie taka myśl aby zrobić temat i opisać jak wydostać się z miast na wyjazdówki.. Mi zawsze sporo czasu to zajmowało zanim się zorientowałem gdzie jestem, a żeby inni mieli łatwiej to tak:

Gdańsk:
-Kierunek Elbląg,Warszawa
Jedziemy na dworzec główny PKP ( może być PKS, są obok) Idziemy na przystanki autobusowe, obok jest KFC, McDonald.
Wsiadamy w autobus 112 i jedziemy do Makro, Jak zobaczycie po prawej stronie Makro i je miniecie to wysiadacie. Chwilę przed są światła, droga już jest jednopasmowa, max 10 minut stania.

-kierunek Bydgoszcz.
Idziecie na te same przystanki co wyżej i patrzycie na rozkład i wsiadacie w pierwszy lepszy który jedzie do Pruszcza Gdańskiego. Jedziecie cały czas prosto, jeśli w Pruszczu autobus gdzieś skręci (zazwyczaj w lewo) to wysiadacie, cofacie się do drogi którą jechaliście i idziecie prosto, tak jakby jechał autobus gdyby nie skręcał :P
Idziecie idziecie, będziecie mijać bodajże BlacRadWhite czy coś w tym stylu i dochodzicie do ronda. Tutaj macie dwie opcje, jak skręcicie w prawo to będziecie szli do wjazdu na autostradę. Sam osobiście tam nie łapałem bo kamery, policja ale spróbować możecie. Prosto jest zwykła droga też prowadząca do Bydgoszczy. Łapcie najpierw na Tczew a z Tczewa na Bydgoszcz, szybciej będzie.

kierunek Szczecin(Słupsk,Koszalin,Kołbaskowo):
Najlepsza opcja to SKMka do Wejcherowa. Jakieś 200metrów od skmki jest wiadukt z którego można już łapać. Na tej drodze jeżdżą już wszystkie samochody z 3miasta,z obwodnicy i piknikarze z Władysławowa i Helu. Skma w 3 mieście rozchodzi się wzdłuż ulicy Grunwaldzkiej w Gdańsku(nie licząc dworca głównego), Alei Niepodległości w Sopocie, Alei Zwycięstwa i ulicy Morskiej w Gdyni.

Bydgoszcz-
kierunek Poznań:
Nie pamiętam co tam dokładnie jeździ. W każdym razie kierujecie się na Błonie. Tam jest pętla autobusowa. Mijacie ją, idziecie wiaduktem, albo mostem ( nie pamiętam) Mijacie most i tam możecie łapać. Jest zjazd, samochody jak chcą to się zatrzymają.

kierunek Gdańsk:
Wsiadacie w autobus 52 lub 84. Wysiadacie przy stacji benzynowej, takiej zielonej ( Bliska) jak mnie pamięć nie myli. Na drodze wylotowej jest przystanek autobusowy (84 się tam zatrzymuje). Jest zwężenie do jednego pasa, samochodziki wolno jadę, też max 10 minut stania.

Poznań:
kierunek Bydgoszcz:
Jedziecie na Rondo Środka (jakoś tak) i wsiadacie w autobus 412, albo jakiś podobny jadący do Swarzędzia. Wysiadacie na takiej mini pętli idziecie kawałek prosto, jest tam przystanek autobusowy.

kierunek Wrocław: Wsiadacie w autobus, tramwaj jadący do Górczyna, stamtąd w autobus jadący na Komorniki. Gdzieś tam po drodze wysiadacie, najlepiej za jakimiś światłami. Ja stałem chyba koło jakiegoś sklepu meblowego.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 12 września 2011, 20:35 przez jarzabek89, łącznie edytowano 1 raz
Let's go SOPOT let's go!!! :)

http://picasaweb.google.pl/jarzabek89
jarzabek89

Nr gadu-gadu: 4830488

Reklama

Re: Jak wydostać się z dużych miast :)

Postprzez pablo3z » sobota, 21 sierpnia 2010, 11:31

Add. Poznan - kierunek Wrocław... to był przystanek koło sklepu meblowego, juz na wylotówce i ten bus sie tam zatrzymuje... tylko nie wiem czy "stop" nie trzeba wcisnac przypadkiem :) (P.S - ten bus najpierw zjezdza z wylotówki do centrum handlowego... to to jest chyba nastepny przystanek po tym centrum - spowrotem na wylotówce)
Lepiej mieć Parkinsona i troche ulać, niż Alzheimera i zapomnieć wypić.

01.07-24.07.2010: Eurotrip
kiedyśtam: Żywiec
2-3.10.2010: Zlot Autostopowiczów Bełchatów
01-04.04.2011: Praga
pablo3z

Nr gadu-gadu: 4786091

Postprzez Pawel_Bartnik » poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 09:27

Wrocław
- kierunek Warszawa:
na przystanku Galeria Dominikańska wsiadamy w autobus N lub D i jedziemy do przystanku Psie Pole. Idziemy w tym kierunku w jakim jechaliśmy i po jakiś 100 metrach droga główna skręca w prawo a my idziemy prosto, mijamy po lewej Lidl i po kolejnych 200 metrach po lewej stronie mamy mega długi wjazd włączania się do ruchu połączony z przystankiem autobusowym
Pawel_Bartnik
Administrator

Nr gadu-gadu: 8448589

Postprzez System » poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 17:52

Rzeszów :

- Kierunek : Kraków,Katowice,Wrocław
Zaczynając od centrum, miejsca które najłatwiej znaleść i jest przy głownej trasie czyli pomnik "wielkiej łechtaczki". Stojąc naprzeciwko niego udajemy sie na ulicę krakowską i tam autobusem lini 1 albo 22 do ostatniego przystanku strefy miejskiej. Jedyne miejsce na tej wylotówce naprawde dobre do łapania. :)

Kraków:

- Kierunek : Tarnów, Rzeszów
idąc od centrum można wsiąsc w SK BUS [kolo galerii krakowskiej, jedzie docelowo Brzesko-Bochnia] i pojechac na 1 przystanek za tabliczką kraków, dobra miejscówka z poboczem i przystankiem autobusowym. :)
Za 20 lat bedziesz bardziej żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego co zrobiłeś.
Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślny wiatr.

Podróżuj. Śnij. Odkrywaj.!
~tel. 660 220 232
System
Administrator

Nr gadu-gadu: 6739984

Postprzez Pawel_Bartnik » wtorek, 24 sierpnia 2010, 13:39

http://hitchwiki.org/pl i czego tutaj brak to teraz dopisujmy lub rozwijajmy;)

http://m.hitchwiki.org/ a to wersja na telefon- uproszczona ale tak samo skuteczna;)
Pawel_Bartnik
Administrator

Nr gadu-gadu: 8448589

Postprzez Marzena89 » piątek, 24 grudnia 2010, 14:16

Jak wydostać się spod dworca pks/pkp w krakowie w kierunku autostrady na Wrocław?
Marzena89

Nr gadu-gadu: 2478126

Postprzez Kawa » piątek, 24 grudnia 2010, 21:17

Kurde nie znam tamtych okolic, zawsze z drugiej strony dojeżdżałem, ale generalnie musisz się dostać na rondo ofiar katynia - z dworca to będzie aleja 29 listopada, opolska i conrada. Na pewno coś tam jeździ prosto, raczej autobus.
Koło Dworca jest słynna galeria krakowska, dwa duże kompleksy - wokół nich są rozrzucone trzy czy cztery przystanki (mini dworce) z których coś pojedzie, popytaj ludzi.
Generalnie komunikacja w krk =masakra ;)

A pewna droga (trochę naokoło, 30-40 minut) ;-) ) - tramwaje 4, 8, 13, 24 (przystanki w okolicach dworca) i wysiadasz na przystanku balicka wiadukt. W dół po schodkach na prostopadłą ulicę armii krajowej i śmigasz, rondo jkest może z 500, 700 metrów dalej. Nie wiem czy są jeszcze remonty tam (w ciągu wakacji wszystko było rozkopane) ale jakos sobie musisz poradzić ;)
Radzę kupić bilet, lubią tam kanary czatować.
Ostatnio edytowano piątek, 24 grudnia 2010, 21:22 przez Kawa, łącznie edytowano 1 raz
Kawa

Postprzez Marzena89 » piątek, 24 grudnia 2010, 21:21

przystanki wokół dworca to kojarzę
raz tylko wydostawałam się z Krakowa na autostrade i to było jakoś z okolic 29listopada, ale nie pamiętam szczegółów
Marzena89

Nr gadu-gadu: 2478126

Postprzez Kawa » piątek, 24 grudnia 2010, 21:24

29 listopada to raczej wylotówka na Warszawę... ;)
Jedź sobie tym tramwajem, rondo jest znacznym zwornikiem i pewnie 90% samochodów smigających na a4 będzie tamtędy przejeżdżać, zresztą bardzo popularna miejscówa wśród autostopowiczów ;)
Kawa

Postprzez blueberries » piątek, 24 grudnia 2010, 23:54

Kawa dobrze mówi, musisz się dostać na Bronowice(rondo ofiar katynia - tam jest wylot na wrocław) czyli najlepiej wysiąśc na przystanku Balicka wiadukt (autobusem też, jeżdżą tam 139,173,501, 208 ) 208 jedzie z dworca ale bardzo rzadko, 501 z uniwersytetu ekonimicznego (okolice dworca, jak sie spytasz to Cię pokierują), tylko ze sie zatrzymuje na przystanku Bronowice Małe, nie orientuję się w jakiej to jest odległości od ronda, ale nie powinno być daleko. A jak nie to możesz pojechać czymkolwiek na nowy kleparz, czarnowiejską itd i się przesiąść na 139 albo 173 :)
ja tramwajów nie ogarniam, więc się nie wypowiadam w tej kwestii ;)
blueberries

Nr gadu-gadu: 0

Następna strona

Powrót do Doświadczenia