• Reklama

Wielka Brytania.

Informacje, linki, miejsca warte odwiedzenia, doświadczenia z podróżny po danych krajach.

Wielka Brytania.

Postprzez System » czwartek, 19 maja 2011, 02:19

(...)
Za 20 lat bedziesz bardziej żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego co zrobiłeś.
Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślny wiatr.

Podróżuj. Śnij. Odkrywaj.!
~tel. 660 220 232
System
Administrator

Nr gadu-gadu: 6739984

Reklama

Re: Wielka Brytania.

Postprzez fonky » piątek, 20 maja 2011, 15:47

nie ufajcie Polakom ani nie zadawajcie sie z nimi w UK, jedna prosta rada a bardzo pomoze..
fonky

Nr gadu-gadu: 7350870

Postprzez Senti » piątek, 20 maja 2011, 23:34

Nie ufajcie Polakom-emigrantom, tym którzy są tam tymczasowo. Tym co mieszkają tam już kilkanaście albo i nawet kilkadziesiąt lat można ufać bardziej.
Za horyzontem wciąż jest nieznany okrągły świat.
Musisz go poznać po kres nie licząc zysków i strat.
A kiedy spyta Cię ktoś: "Jaki tej podróży cel?"
Odpowiesz: "Płynąć to dość, a reszta zobaczy się..."
Senti

Nr gadu-gadu: 0

Postprzez AdamAdam » poniedziałek, 23 maja 2011, 02:36

Żadna rada, ja akurat mam z tą grupą pozytywne odczucia i doświadczenia, wszystko zależy od człowieka. Jednak wiem o co wam chodzi.
OGIEŃ!!!!
AdamAdam

Nr gadu-gadu: 8692632

Postprzez user » wtorek, 20 września 2011, 19:06

...
Ostatnio edytowano niedziela, 23 października 2011, 23:27 przez user, łącznie edytowano 1 raz
user

Postprzez skazanyNApoezje » środa, 28 września 2011, 10:28

ja mam taki patent będąc w Londynie... idzie się na jakąś małą stacje metra podchodzi do okienka i pokazuje się że mamy tylko euro a chcielibyśmy dojechać na Victoria st....jeszcze się nie zdarzyło tak aby ktoś mnie nie wpuścił za free mówiąc że wymienię kasę na victorii i kupie bilet...można przejechać tak cały Londek wzdłuż i wszerz bez płacenia....
skazanyNApoezje

Postprzez Auron » niedziela, 29 stycznia 2012, 22:34

Byłem niedawno w UK na stopa , obawiałem się tego bo nie znam angielskiego, ale dało radę. Przejazd przez kanał La Manche Eurotunelem jest darmowy jak się jedzie na stopa. Płaci się za samochód. Promem tak samo, bo wracałem promem, w Dover ustałem na przystanku przed wjazdem na terminal. Zatrzymali się Niemcy i powiedzieli, że mają na bilecie, że mają miejsce na 3 osoby, ale można spróbować. I poszło bez problemu. Również płaci się za samochód, nie za osoby.
Łapanie stopa w Anglii poszło ku mojemu zdziwieniu dosyć łatwo, ale to dzięki temu, że byłem sam i osoby które się zatrzymywały, miały tylko jedno wolne miejsce. Poza tym jak łapiesz stopa, w większości ludzie mają Ciebie w dupie i do tego miny jakby na kołu siedzieli :evil: Jak 8 lat jeżdżę na stopa, właśnie w Anglii miałem zaszczyt zobaczyć jak ktoś mi prezentuje Fuck Off'a, do tego z pełną nienawiścią.
Jeżeli chodzi o wydostawanie się z dużych miast, to można obczaić jakiś autobus kupić bilet do bliższego miasta, a przejechać do końca trasę, tak już robiłem, pół południowej Anglii przejechałem za 5 funtów. Tylko ważne, żeby kupić do większego miasta, gdzie ruch pasażerów jest spory, bo kierowca może zapamiętać się zatrzymać i czekać aż wysiądziesz. Ale co, wtedy łapiemy stopa dalej :D:D
Auron

Nr gadu-gadu: 6205594

Postprzez pbm » sobota, 5 maja 2012, 15:26

Jechałem na stopa Dunkierka - Dover i w drugą stronę. Stopa złapałem znacznie wcześniej (w pierwszą stronę jeszcze w Belgii, z powrotem w miejscowości Reading). W obu przypadkach TIRy. W tamtą stronę do kontroli daliśmy dwa paszporty, kontroler spytał się tylko czy dwóch kierowców na co odpowiedzieliśmy, że tak i tyle. Na bilecie (wydawany właśnie po tej kontroli) jest zaznaczone, że dwie osoby. Z powrotem znowu dwa paszporty i zero pytań. Na promie mógłbym się bez problemu przesiąść i potem już nic nie byłoby sprawdzane, ale przesiadke zrobiłem już po zjeździe, ze względu na konieczność przepakowania roweru. Na promach DFDS na 7 pokładzie jest bar dla kierowców TIRów ("Road kings"), gdzie warto pytać o dalszy transport. Jest tam też darmowa kawa i herbara... :)
pbm

Powrót do Kraje - informacje