• Reklama

Turcja.

Informacje, linki, miejsca warte odwiedzenia, doświadczenia z podróżny po danych krajach.

Turcja.

Postprzez System » czwartek, 19 maja 2011, 02:16

(...)
Za 20 lat bedziesz bardziej żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego co zrobiłeś.
Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślny wiatr.

Podróżuj. Śnij. Odkrywaj.!
~tel. 660 220 232
System
Administrator

Nr gadu-gadu: 6739984

Reklama

Re: Turcja.

Postprzez tagosia » wtorek, 18 października 2011, 08:45

Łatwość stopowania Najłatwiejszy kraj na świecie chyba, moim zdaniem przebija nawet Rumunię. Kierowcy bardzo pomocni, często dokarmią, załatwią kolejny transport, pomogą przy każdym problemie, jaki się napotka.
Niebezpieczeństwa No cóż, dziewczyny, nie polecam jeżdżenia po Turcji bez męskiej obstawy, a jeśli już wam się zdarzy, to miejcie oczy i uszy szeroko otwarte, bo Turcy łatwo mylą dziewczyny szukające transportu z dziewczynami szukającymi "przygód".
Ceny Istambuł przypomina pod tym względem zachodnią Europę, tak samo całe zachodnie wybrzeże. Im bardziej na wschód - tym taniej.
Co warto zobaczyć Turcja to ogromny kraj - od imprezowego Istambułu, przez środkowe góry, plaże na zachodnim wybrzeżu po dziki Kurdystan... Jest piękna.
Jedzenie Boskie. Tłuste, mocno przyprawione. Ale najbardziej polecam słodycze. A jeśli ktoś będzie miał okazję spróbować lodów w Istambule, nie ze sklepu, a od obchodnych sprzedawców - nie zapomni ich do końca życia.
tagosia

Nr gadu-gadu: 0

Postprzez mrowek » piątek, 27 stycznia 2012, 23:35

Dzięki za te info z góry, może ktoś jeszcze napisać coś na temat Turcji?
mrowek

Postprzez Raziel89 » sobota, 28 stycznia 2012, 00:11

Turcja jest ogólnie droga, wstępy 15 20 lirów, (czyli ok 30 40 zł) to standard, do wszystkiego co "spoko", czyli pałac Topkapi, Aya Sofia, Efez, Troja, Pergamon (2o Tl + 8TL za wjazd kolejką na górę, a pieszo się nie da żeby ominąć), Pamukkale.
Ceny produktów żywnościowych mnie tam po prostu zniszczyły ;o. Nie wiem jak jest an wschodzie, bo najdalej 'na wschód' to do Pamukkali dotarłem, więc to nawet środek nie jest, ale nawet na zapupiach w sklepach kółko serek topionego kosztowało na nasze ponad 12 zł.
Ogólnie kraj super, bardzo chcę tam wrócić :) - tzn na wschód, gdzie dotrzeć się nie udało.
Nie myśl o tym co robisz - rób to o czym myślisz!

www.kamil.autostopik.pl
Raziel89

Nr gadu-gadu: 8680872

Postprzez Senti » sobota, 28 stycznia 2012, 19:51

Raziel89 napisał(a):Turcja jest ogólnie droga, wstępy 15 20 lirów, (czyli ok 30 40 zł) to standard, do wszystkiego co "spoko",

W Istanbule z tego co jest "spoko" polecam:
Błękitny Meczet - wstęp za darmo.
Miniaturk - wstęp 10 lir
A więc nie tak drogo ;)

W Turcji "można" łapać na autostradach. Szybciej coś się zatrzyma niż policja przyjedzie ;).
Za horyzontem wciąż jest nieznany okrągły świat.
Musisz go poznać po kres nie licząc zysków i strat.
A kiedy spyta Cię ktoś: "Jaki tej podróży cel?"
Odpowiesz: "Płynąć to dość, a reszta zobaczy się..."
Senti

Postprzez pablo » niedziela, 29 stycznia 2012, 22:52

Jakby ktoś się zapuszczał w głąb Turcji, to bardzo przydają się rozmówki, można np. znaleźć w internecie i wydrukować. Ludzie bardzo rzadko znają obce języki, ciężko znaleźć podobne słowa (np. centrum miasta to po turecku "sehir merkezi"), gesty też są inne niż w Europie i czasem naprawdę trudno się porozumieć nawet w najprostszych sprawach.
pablo

Postprzez ewelinalucy » sobota, 17 marca 2012, 12:39

Co do języków - jakie przydają się najbardziej?
Są może na forum jakieś dziewczyny, które stopowały samotnie przez Turcję (może mnie czeka to za jakies 2 miesiące)?
http://ewelinalucy.blogspot.com/
"Life is either a daring adventure, or nothing."
ewelinalucy

Postprzez Raziel89 » sobota, 17 marca 2012, 18:35

przydaje sie język turecki :D
Serio, tam na ponad 50 kierowców z którymi jechałem, tylko 3 potrafiło mówić w języku innym niż swój ojczysty... :/
Nie myśl o tym co robisz - rób to o czym myślisz!

www.kamil.autostopik.pl
Raziel89

Nr gadu-gadu: 8680872

Postprzez karbowski » sobota, 17 marca 2012, 22:19

Co do języków to mam 3 spostrzeżenia:
1. Ciężko znaleźć kogoś mówiącego po angielsku, a jak już się znajdzie (głównie młodzi), to zazwyczaj mówi kiepsko.
2. Zdecydowanie więcej ludzi mówi po niemiecku i jak już ktoś się tym językiem posługuje, to zwykle bardzo dobrze.
3. Turcy są znakomici w przełamywaniu bariery językowej. Nieraz zdarzało mi się spędzić całe godziny na rozmowie z ludźmi nie posługującymi się żadnym językiem, który bym znał - nie pytajcie nawet jak, bo nie mam pojęcia. ;)
karbowski

Postprzez ewelinalucy » niedziela, 18 marca 2012, 17:24

skoro znaja niemiecki, to nie jest zle :)
http://ewelinalucy.blogspot.com/
"Life is either a daring adventure, or nothing."
ewelinalucy

Następna strona

Powrót do Kraje - informacje