• Reklama

Holandia.

Informacje, linki, miejsca warte odwiedzenia, doświadczenia z podróżny po danych krajach.

Holandia.

Postprzez System » czwartek, 19 maja 2011, 02:10

(...)
Za 20 lat bedziesz bardziej żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego co zrobiłeś.
Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślny wiatr.

Podróżuj. Śnij. Odkrywaj.!
~tel. 660 220 232
System
Administrator

Nr gadu-gadu: 6739984

Reklama

Re: Holania.

Postprzez toudi696 » niedziela, 22 stycznia 2012, 22:08

umm przydalo by sie cos o Holandii
Śpiewam i tańczę i jem pomarańcze :D
toudi696

Re: Holandia.

Postprzez tagosia » poniedziałek, 23 stycznia 2012, 21:00

Autostop "w stylu niemieckim" - czyli od stacji do stacji. Ludzie mili, przychylni autostopowiczom, dużo Polaków też ułatwia sprawę, problemem jest dużo miast na małej przestrzeni, więc często przemieszczałam się po kawałku. No i wydostanie się z Amsterdamu zajęło mi wieki - ale może to był prywatny pech, nie będę generalizować, bo robiłam to raz.

Polscy tirowcy są wszędzie, więc spokojnie można lecieć całą drogę "na radiu".

Drogo, ceny w sklepach średnio dwa razy wyższe niż w PL.

Tramwajem na gapę w Amsterdamie się nie przejedziesz, bo kontrola jest przy każdych drzwiach. Problem polega na tym, że jest kilka firm, które operują komunikacją miejską, co powoduje zamieszanie w głowie, jak człowiek chce być grzeczny, legalny i płacić, bo który bilet na co jest nie takie łatwe.

Teoretycznie nie można pić publicznie a jointy można palić tylko w coffee shopach, ale nie zauważyłam, żeby ktoś się tą zasadą przejmował.
tagosia

Nr gadu-gadu: 0

Re: Holandia.

Postprzez pablo » niedziela, 29 stycznia 2012, 23:03

W Amsterdamie i kilku innych miastach są oficjalne miejsca do stopowania oznaczone kciukiem na niebieskim tle - lokalizacje można znaleźć na Hitchwiki. Korzystałem raz przy wyjeździe z Amsterdamu na wschód, koło stacji Amstel, poszło całkiem sprawnie.
pablo

Nr gadu-gadu: 0

Powrót do Kraje - informacje