• Reklama

Białoruś

Informacje, linki, miejsca warte odwiedzenia, doświadczenia z podróżny po danych krajach.

Białoruś

Postprzez maniek » niedziela, 29 stycznia 2012, 13:40

nasi wschodni sąsiedzi. Był ktoś? bardzo mnie ciekawi ten kraj.
http://www.opencaching.pl
"autostop- sens podróżowania, jest jak polowanie"-Maniek
maniek
Moderator

Nr gadu-gadu: 6039249

Reklama

Re: Białoruś

Postprzez AnizZ » wtorek, 31 stycznia 2012, 00:09

ja byłam, ale nie stopem. nie wiem, czy jakieś info Cię w takim razie interesuje :)
AnizZ
Moderator

Nr gadu-gadu: 0

Postprzez jarzabek89 » wtorek, 31 stycznia 2012, 00:24

Mieszkałem kiedyś z Białorusinem- popier*****olony człowiek był :P
Później mieszkałem z Białorusinką i było o niebo lepiej :D
Let's go SOPOT let's go!!! :)

http://picasaweb.google.pl/jarzabek89
jarzabek89

Nr gadu-gadu: 4830488

Postprzez maniek » wtorek, 31 stycznia 2012, 13:45

wszelkie informacje się przydadzą każdemu kto tu zajrzy.
http://www.opencaching.pl
"autostop- sens podróżowania, jest jak polowanie"-Maniek
maniek
Moderator

Nr gadu-gadu: 6039249

Postprzez lubiejesc » środa, 22 lutego 2012, 21:20

Ania napisz co warto tam zobaczyc, gdzie pojechać ;)
the best things in life are the people you love, the places you've seen and the memories you've made along the way.
lubiejesc

Nr gadu-gadu: 0

Postprzez mikimaus » czwartek, 23 lutego 2012, 03:29

z tego co wiem,to "u wujka lukaszenki" nie za bardzo autostop,kolega sie ozenil
jakis czas temu z bialorusinka,i mieszka tam,kiedys swego czasu "zjadl zeby"
na autostopie,po calej europie jezdzil,wzdluz i wszerz,czesto i gesto,a z jego opowiesci,
i z doswiadczenia z bialorusia,to ani raz nie odwazyl sie tam autostopem,jeszcze gdy
jezdzil tam "w gosci",i tak do dnia dzisiejszego,totalna kontrola,a jeszcze dodatkowo,
"wyjatkowa przyjazn" dla polakow,wspierajaca ich opozycje,
a co do podrozy,to na dzien dobry na granicy sa pytania:do kogo?dlaczego?i oczywiscie
raczej sprawdzaja to co im powiemy,i odpowiadamy im np:turystycznie do minska-kolejne pytanie
podejrzewam jest:jak jedziemy i gdzie sie zatrzymamy,mysle ze gdyby w odpowiedzi uslyszeli:
autostopem pod namioty-raczej by w ogole nie wpuscili nas na bialorus,
aha,nawet jakbysmy rzeczywiscie pojechali zgodnie z deklaracja autokarem czy koleja,
i zatrzymali sie w hotelu,to i tak jest taki "zwyczaj",ze bilet na "wykazanie sie",
jak sie dostalismy do minska,koniecznie trzeba przechowywac,w celu ewentualnego okazania "wladzy",
zatrzymanie w hotelu "jest polaczone" z obowiazkiem meldunku na najblizszym komisariacie,
gdzie takze dostaniemy "odpowiednie zaswiadczenie" w celu ewentualnego okazania "wladzy"
a "wladza" moze nas spotkac wszedzie,na ulicy,gdziekolwiek,i skontrolowac prewencyjnie,
w ogole nie wiem,czy kierowca np tira moglby/zgodzilby sie zabrac nas do "tego kraju",
znajac bialoruskie "zwyczaje" watpie,potencjalne problemy i tlumaczenie sie i jego i nas,
na bialorus,nawet turystycznie,polecam wziasc ze soba troche "prezentow",kawe,czekoldy,"prewencyjnie",
czesto "zdarza sie",ze kontrolujaca nas "wladza",ze tak powiem,"dopatrzy sie jakis nieprawidlowosci",
oczywiscie sa to "nieprawdlowosci wirtualne",ale w takim "wypadku" przeciez niewiele zrobimy,
bo jest "problem","wladza" ma "problem" do nas,"cos sie nie zgada" im w papierach i "problem",
ale ktory "da sie" rozwiazac,i po to wlasnie owe "prezenty",w tym ze,zarowno my,dajemy "prezenty"
z wyczuciem,jak i oni "prezenty" laskawie biora,bo to przeciez nie lapowka,bo na bialorusi nie ma lapowek,
nawet glupie fotografowanie czegos tam moze sie skonczyc dlugim tlumaczeniem w najlepszym wypadku,
"Welcome to Belarus",ze znajomym mialem kontakt w 2011,wiec info raczej w miare swieze
mikimaus

Postprzez mikimaus » niedziela, 18 marca 2012, 03:58

korekta do mojego poprzedniego postu-kolega z bialej rusi odpisal ostatnio na moj email z pytaniem jak to z tym stopikiem u wojka lukaszenki i niby tranzyt jest lajtowszy niz to bylo wczesniej i nawet stopik mozliwszy
co do tranzytu to trzeba pilnowac aby w pasku bili pieczecie bo praktycznie nie ma granicy z rosja a tamten rejon swiata trzeba pilnowac sie samemu aby wszystko papierkowo sie zgadzalo dla swojego osobistego komfortu/niepotrzebnych tlumaczen tamtejszym wladza
bez zmian meldunek na komendzie gdzy docelowo jedziemy zwiedzac biala rus
mikimaus

Powrót do Kraje - informacje