• Reklama

Jak i gdzie łapać

Porady, przestrogi dla autostopowiczów.

Re: Jak i gdzie łapać

Postprzez domeeneeck » piątek, 24 września 2010, 13:15

Jadąc na południe (w szczególności na Węgry, ale też Austria, Włochy itd.) warto wybrać się na przejście graniczna w Cieszynie. Tamtedy wyrusza w międzynarodowe trasy w te strony 90 procent polskich tirowców. Dosc łatwo można znaleźć transport na dużą odległosć .
Jadąc przez Austrię, jeśli dorwiem transport do Wiednia, warto wysiasć na granicy czesko-austriackiej- łatwo tam łapać, są duże parkingi, zatrzymuje sie wiele tirów- można złapać tira aż do Włoch.
domeeneeck

Reklama

Postprzez hemi112 » sobota, 29 stycznia 2011, 12:33

tak czytam-no na kciuka ja nie łapie,bo skąd taki szofer ma wiedziec czy jade 5km czy 500 ,inna kwestia ze jak widzi bambetle pt.plecak,spiwoor,karimata to wiadomo ze nie jade do cioci ha herbatke do sąsiedniej wsi:D
Generalnie,zawsze kartka,niezależnie od tego jak daleko uderzam.
Następna kwestia to łażenie,po prostu stoję na jakimś miejscu gdzie można sie zatrzymac (broń boże jakieś zakręty,mosty i w ogóle,a jak jeszcze ruch jest duży i są barierki to konia z rzędem kto zaryzykuje zatrzymać się na zakręcie gabarytem:D,a już widziałem rózne "genialne"pomysły na trasie))
czyli kartki i dobre miejsce gdzie można bezpiecznie zatrzymać się i włączyć do ruchu:):)

Jeśli macie jakiś beer na drogę to najlepiej za zgoda szofer a aucie wydudlać bo ktoś z puszka czy butelka przy drodze raczej jest juz skasowany na amen.
hemi112

Nr gadu-gadu: 0

Postprzez David Tramp » sobota, 29 stycznia 2011, 18:54

http://mistrz2planu.pl/1823_Na_gape_mistrz.html

dobry sposób na złapanie stopa :D
Obrazek
Don't care what people say
Just follow your own way
Don't give up and use the chance
To return to innocence
David Tramp

Nr gadu-gadu: 6997888

Postprzez jedras9999 » niedziela, 30 stycznia 2011, 00:18

Nie no sposób rewelacyjny. Czemu ja na to nie wpadłem. A w ogóle to jak bezpiecznie cały czas eskorta za plecami. A co do łapania na kciuka to chyba właśnie w ten sposób można złapać najciekawszych kierowców, takich którzy zawsze się zatrzymują.
jedras9999

Nr gadu-gadu: 1915499

Postprzez hemi112 » niedziela, 30 stycznia 2011, 14:20

najbardziej optymalna opcja?? w lewej łapce kartka a prawa dla pewności z kciukiem:D albo jak dwie osoby to rozkład sił jedna kciuk a druga karteczka:D
hemi112

Nr gadu-gadu: 0

Postprzez Sarah » czwartek, 26 maja 2011, 12:52

Witam, proszę o małą pomoc. W radiu Wnet, w „Poranku Wnet” między 8mą,a 8:30 mówili o jakimś bardzo fajnym zamku w Polsce…niestety nie pamiętam gdzie to było, a bardzo bym chciała to miejsce zobaczyć…z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Sarah

Postprzez maniek » czwartek, 26 maja 2011, 13:51

http://www.opencaching.pl
"autostop- sens podróżowania, jest jak polowanie"-Maniek
maniek
Moderator

Nr gadu-gadu: 6039249

Postprzez Gawi » środa, 3 sierpnia 2011, 03:37

Jeżdżąc po Polsce bardzo dobrą skutecznością cechuje się pytanie ludzi na przydrożnych parkingach, barach, MOP'ach, stacjach itd. Jeszcze mi nie odmówiono jak ktoś jechał w moją stronę :) (No chyba że kłamali ^^, ale i tak jest dobrze :P )

Wracałem wczoraj z Lublina z koleżanką, z uwagi na lenistwo (bo nie chciało mi się sprawdzać na mapie co mamy ciekawego po drodze do domów :D ) łapaliśmy z kartką "NA ZACHÓD" co również bardzo fajnie się sprawdziło - 2 złapane pojazdy, na oba nie staliśmy dłużej niż 5 minut, (następne już łapałem zgodnie ze sposobem z początku posta ^^ )
"Hulajnoga, piekła nie ma!"
Gawi

Nr gadu-gadu: 8159542

Postprzez Endrju88 » środa, 3 sierpnia 2011, 21:25

Ja polecam spacer z kartką zatkniętą w plecak. Jeżeli spot jest słaby lub go kompletnie brak to czasami taki spacer tyłek potrafi uratować. Dwa razy nas tak kartka uratowała, raz w Austrii, raz we Francji. Kierowca zauważył kartkę i nas podrzucił.
Ale generalnie, jak można stać, to lepiej stać :)
www.dziennikiautostopowe.pl

"Rzeczy trudne wymagają czasu, rzeczy niemożliwe wymagają więcej czasu"
Endrju88

Nr gadu-gadu: 8254311

Poprzednia strona

Powrót do Doświadczenia