• Reklama

gdzie zostawiać bagaże

Porady, przestrogi dla autostopowiczów.

Re: gdzie zostawiać bagaże

Postprzez martuuuusia » wtorek, 4 października 2011, 19:40

Wczoraj wrociłam z Chorwacji i bagaże zostawialiśmy w restauracjach, kawiarniach przy plaży. W Dubrowniku chcielismy zostawić w informacji turystycznej to nam powiedzieli, że musimy zapłacić 10 kun chorwackich a Pani w barze chciała 5 euro za bagaż. W końcu znaleźliśmy restauracje dalej od centrum, starego miasta gdzie wlaściciel pozwolił nam zostawić plecaki na caly dzien:) W mniejszych miastach nie ma takiego problemu, tylko w tym Dubrowniku było gorzej ;)
martuuuusia

Nr gadu-gadu: 0

Reklama

Postprzez szogunSW4 » środa, 19 października 2011, 11:06

My najczęściej kamuflujemy plecaki w jakichś krzakorach dodatkowo przykrywając je tropikem z namiotu. Zielony jest więc pasuje żeby go tak rzucić w krzaki. A dodatkowo zawsze trochę ochroni gdyby zaczęło padać.

A tak w ogóle to noszenie ze sobą plecaków może i jest męczące ale ma też pewną zaletę moim zdaniem. Kiedy idziemy z takimi wielkimi plecakami to bardzo często wzbudzamy zainteresowanie ludzi wokół nas. Widać po nas że przebyliśmy długą drogę żeby tu być, że jesteśmy podróżnikami. A takie zainteresowanie może przełożyć się na wiele miłych drobiazgów jak np. postawienie kawy, danie grosza na autobus (bo przecież plecaki mamy takie ciężkie) i inne miłe rzeczy.

Warto się więc czasem pomęczyć chyba.
Umysł jest wszystkim. To co myślisz, tym się staniesz.

http://www.starworms.blogspot.com
szogunSW4

Nr gadu-gadu: 9655248

Postprzez Oskar! » poniedziałek, 24 października 2011, 19:06

Hey! Zdecydowanie polecam kościoły, we Włoszech się to świetnie sprawdzało, a i czasami ktoś nas przekimał. Oprócz tego dobrze jest zaczepiać ludzi i pytać, czy nie znają miejsca, gdzie można zostawić bezpiecznie bagaże, często trafiałem na świetne, otwarte osoby, u których nierzadko potem nocowałem (raz nawet na dachu :) ).

Jak masz w pobliżu klasztor, też polecam! W Monte Cassino dostałem za darmo własny pokój z łazienką i pyszne posiłki ;)
Pozdrawiam, Oskar!
Oskar!

Nr gadu-gadu: 0

Postprzez Conradi » środa, 29 lutego 2012, 13:09

a propos krzaczorów, to można plecak wynieść na drzewo i ukryć tak by nie był widoczny z dołu ; )
Conradi

Nr gadu-gadu: 10922717

Poprzednia strona

Powrót do Doświadczenia